O HUBitat-u

KAKO JE DOŠLO DO PROJEKTA?

Šta je HUBitat?

Ženergija HUBitat je projekat koji smo osmislile sa željom da prostor emisije prenesemo i van studija i otvorimo ga i za jedinstvene priče žena sa najrazličitijih krajeva Srbije, iz najraznolikijih sredina.

Na taj način, učinile smo važan korak napred za naš dosadašnji rad – Ženergija i Ženergija HUB dobili su novu dimenziju i novu priliku za rast. Ovo je bio i značajan iskorak u našoj misiji u decentralizaciji kulture, zagovaranja jednakosti i jednakih prilika da se ženski glasovi čuju što dalje.

U periodu od septembra do marta, u dva dela smo prikupljanje informacije, preporuke i istraživale o ženama koje se u sredinama van Beograda bave zanimanjima koja su mahom percipirana kao muška – zato što zahetavju određenu veštinu, fizičku snagu ili zato što su muškarci u njima zastupljeniji ili starim i retkim zanatima. Fokus je bio upravo na tim ženama različitih godišta koje uprkos očekivanjima, pritiscima i tradicijama koje u manjim sredinama opstaju, uspevaju da se izbore za svoje znanje, posao i osvoje prostor. Zatim smo, opet u dve etape, dogovarale susrete u mestima gde naše sagovornice žive i rade: cilj je bio da zvukom i slikom zabeležimo njihove priče i iskustva u  prostorima u kojima provode mnogo vremena, koja su važan deo njihovih identiteta i predstavljaju njihov odraz Kroz razgovor u njihovom prostoru, predstavile smo habitate 10 žena.

Tokom 7 meseci, emisije smo zabeležile na 10 lokacija- Subotica, Aleksinac, Mošorin, Seča Reka nadomak Kosjerića, Zrenjanin, Petrovaradin, Paraćin, Zaječar, Kruševac i Brus. Po lepom i manje lepom vremenu, gustim pljuskovima ili vetru, putovale smo autobusima, vozovima, automobilima: delile bla bla car ili imale društvo prijatelja i porodice koji su nam pravili društvo vozeći nas do određene destinacije.

Svakako, HUBitat je topla avantura iz koje se mnogo uči. Donosi 10 jedinstvenih priča o ženama koje pomeraju granice i menjaju poredak stvari u društvu, radeći stvari koje se po merama patrijarhata ne očekuju od žena. Od onih koje su visokoobrazovane odlučile da se vrate u svoje selo i pokrenu staru porodičnu vodenicu, preko onih koje su rado učile zanat i nasledile znanje baštinjeno decenijama i kroz generacije, do onih koje su i pre punoletstva napuštale svoje školovanje i udavale se, a koje su kroz život naporno radile, učile i sticale veštine zbog kojih su bile cenjene. Sve one su važan deo velikog mozaika koji žene generacijama stvaraju, na putu da uspostavimo pravedniji svet jednakih mogućnosti.

Na ovom sajtu delimo sa vama priče iz 10 habitata – tekstom, slikom i zvukom i pozivamo vas da sa nama podelite svoje utiske, kao i da sadržaj podelite sa drugima kako bi se ove priče čule što dalje.

Sve emisije možete naći i na zasebnoj plejlisti na našem Mixcloud kanalu.

Zahvalne smo što je Rekonstrukcija ženski fond prepoznao važnost ovog projekta i finansijski ga podržao, Svetlani Đolović na strpljenju i trudu da sve zvuči i bude montirano kako treba, i Mariji Jaćimović na jedinstvenom i prepoznatljivom vizuelnom identitetu.

 

Ženergija HUBitat tim