Motociklizam po meri žene

Tijana je svet motora počela da otkriva uz tadašnjeg momka koji ih je vozio i kretao se u ekipi drugih motorista. Uz podršku roditelja, ona je naučila i stekla dozvolu za vožnju motora kako bi sama upravlja vozilom i kako njena bezbednost ne bi zavisila od volje ili subjektivnog odnosa prema brzini i bezbednosti nekog drugog vozača.

Sada, Tijana Guberinić Žikić vodi Ramdus šop u Zaječaru, aktivno vozi motor i osnivačica je DRUMOS-a, Društva motociklistkinja Srbije, kao i MAD – Moto avanture za devojke.

Motociklistkinja, ne bajkerka

Novinarka po primarnom obrazovanju, Tijana je svesna je koliko je važno davati prostora ženama iprekidati ustajene prakse koje se zasnivaju na seksizmu i seksualizaciji ženskog tela. Zato je odlučila da ne koristi izraz bajkerka, koji je prezasićen seksualizovanom slikom mlade žene koja poput ukrasa pozira pored motora, najčešće pored nekog čopera i vrlo oskudno obučena. već koristi izraz motociklistkinja koji se fokusira na motor kao pervozno sredstvo i mašinu prema kojoj postoji strast.

Kroj po meri žene

Radom u prodavnici, Tijana pomno prati potrebe žena, kada je u pitanju dodatna i zaštitna oprema, kao i koliko su one na tržištu prepoznate, te koliko je na dostupna oprema koja na te potrebe zaista odgovara. Kako ona kaže: “Na kraju dana, zaista želim da imam gde da smestim svoje grudi kada obučem jaknu za vožnju motora i želim da mi bude udobno”.

Oprema za vožnju koja je krojena i šivena u skladu sa fizionomijom ženskog tela, teže je dostupna, pa motociklistkinje prave kompromise kako bi našle ono što im odgovara, od jakni i pantalona, sve do kaciga, od modela do motiva na njima.

Zbog  predrasudama prema ženama u motociklističkom svetu Tijana radi na tome da organizuje druženja, radionice, susrete kako bi žene osnažila da motore voze i vole: u redu je da žena vozi motor, da se intersuje kako taj motor održava ili izvrši sitnu popravku, da se u tom procesu isprlja i zamaže; u redu je da ima opremu koja nije roze boje i sa cvetićima. Važno je da je oprema udobna, da je sve na svom mestu i da nas ona zaštiti pri padovima.

Osim možda činjenice da motociklistkinje imaju ciklus i da i to treba imati u vidu kada govorimo o udobnosti – po svemu ostalom, motociklizam se ne razlikuje za žene i muškarce i to treba prihvatiti.