Skakanje kao način života

Na kraju samog Paraćina, nalazi se brisani prostor koji aeroklub koristi za uvežbavanje, treninge i obuke. U dvorišnom delu ispred hanagara, a pre prostrane poljane, kao statua ili baštenska figura postavljen je stariji model malog aviona koji je ujedno i oznaka i putokaz o čemu se ovde radi i šta možemo da očekujemo.

Kada se otvore teška, klizeća vrata hangara, na kojima su oslikani padobranski motivi, zakoračujemo u habitat Svetlane Cice Simić, instruktorke padobranstva.

Skok u habitat Svetlane Cece Simić

Tu su avioni manjih dimenzija koje koriste u radu, pri obukama i treninzima, padobrani zakačeni za plafon nadvijaju se nad prostorom, na jednom delu poda su raspoređene strunjače, a jedan deo zida zauzet je padobranskom opremom – odelima, kacigama i sklopljenim padobranima, koji tako kompaktni liče na prosečne rančeve.

Tu je i improvizovana kancelarija, mala prostorija izdvojena pregradnim zidovima, kao i prostor za radio stanicu preko koje se komunicira sa kontrolom leta i samim pilotom kada su skokovi u toku. U delu prostora, izložen je i deo nagrada, kao i plaketa koje je aeroklub Naša krila poneo, kao i priznanja dodeljena Cici.

Par koraka i mnogo koncentracije

Energija i sigurnost sa kojima Cica govori o padobranstvu i poslu instruktorke su neponovljivi. Zahvaljujući bogatom iskustvu (sa više od 4000 skokova iza sebe), Cica je uputstva i obavezne radnje posložila u nekoliko koraka i principa koje neupitno treba pratiti kako bi se bezbedno otisnuli iz aviona.

Kako kaže – strah ne postoji. Kada se skače sa padobranom, sva pažnja treba da bude usmerena na pokrete i položaj tela,  kako ne bismo sebe ugrozili. Osim toga, važno je da motivacija za skakanje dolazi iz nas samih, u suprotnom će biti mnogo teže opustiti se i izvesti siguran skok. Cica kaže da padobranstvo nije esktreman sport, već jedinstvena avantura koju svako treba da iskusi. Za one koji ne žele da skaču sami, tu su tandem skokovi gde instruktor ili instruktorka imaju padobran i nose vas dok jezdite kroz vazduh ka zemlji. Ovakvi skokovi bezbedni su i za one koji imaju ograničena u kretanju, a žele da osete kako je jezditi kroz vazduh.

Kao mlađa, takmičila se u različitim padobranskim disciplinama, osvajala je medalje i obarala rekorde. Imala je priliku i da tokom jednog skoka posmatra lansiranje NASA-ine rakete u svemir. Osim u padobranstvu, za svoje mesto u dominatno muškom okruženju se izborila i kao građevinska inženjerka i šefica mnogih gradilišta gde je vodila i koordinisala rad i procese na izgradnji različitih objekata.